تکمیل ظرفیت دانشگاه سراسری و تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد ، بحثی هست که همیشه همزمان با انتخاب رشته و یا بعد از اعلام نتایج کنکور مطرح میشه. البته خیلی از دوستان مشاور و… از این واژه سوء استفاده می کنند.
تکمیل ظرفیت همون طور که از اسمش معلومه برای پر کردن ظرفیت باقی مونده در دانشگاه است. یعنی چی؟ مگه با این همه دانش آموز میشه ظرفیت یه رشته پر نشه؟ اگه ظرفیتی خالی بمونه و یا رشته ای به دانشگاه اضافه بشه و زمان انتخاب رشته تموم شده باشه ، تکمیل ظرفیت خواهیم داشت. معمولا این دسته از دانش آموزان از نیم سال دوم وارد دانشگاه می شن.
تکمیل ظرفیت کنکور سراسری :
همیشه همزمان با اعلام نتایج ، هر دانشگاه رشته هایی رو که پذیرش داره اعلام می کنه. همچنین اعلام می کنه در هر رشته چند نفر رو قبول می کنه. اما با توجه به شرایط ما در ایران ، مجوز پذیرش برای بعضی از رشته ها دیر اعلام می شه. یعنی زمانی که انتخاب رشته تموم شده .پس این رشته ها باید به طور مجزا و بعد از اعلام نتایج پذیرش مجدد بشه.
یه سری از رشته ها هم هست که ، در مرحله ی اول انتخاب رشته ، پر نمیشه! یعنی دانش آموزا زیاد تمایل به انتخاب اون نداشتن. این رشته ها بیشتر مربوط به رشته های دانشگاه پیام نو ر، غیر انتفاعی و دانشگاه آزاد هست. رشته های کم متقاضی ! البته خیلی از این رشته ها الان به صورت بدون کنکور و صرفا بر اساس سوابق تحصیلی پذیرش می شن.
پس دو جور تکمیل ظرفیت داریم : رشته های پر متقاضی که زمان انتخاب رشته در دفترچه ی انتخاب رشته نبودن. ( بنا به هزار و یک دلیل ). و رشته های کم متقاضی دانشگاه هایی که چندان مطرح نیستن!!! برای رشته های پر متقاضی اگه تکمیل ظرفیت گذاشته بشه ، با توجه به این که قسمت عمده ای از بچه ها که می تونستن این رشته ها رو قبول شن ، الان رفتن دانشگاه ، پس با رتبه ی بالاتر نسبت به رتبه ای که به طور معمول این رشته می خواد ، میشه قبول شد!!! یعنی یه موقعیت مناسب !! در قسمت مشاوره درسی اطلاعات کامل برای رتبه ها وجود داره.
زمان تکمیل ظرفیت کنکور :
معمولا و بنا به روال چند سال گذشته ، تقریبا دو ماه بعد از اعلام نتایج، تکمیل ظرفیت ها میاد. یعنی تقریبا اوایل آبان. البته اگه بیاد . چون امسال گویا قراره تکمیل ظرفیت اعلام نشه. هرچند تجربه نشون داده نمیشه زیاد رو این خبر هم تکیه کرد.
تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد:
قصه ی تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد یه کمی متفاوته! خیلی از بچه هایی که سراسری و روزانه یه رشته قبول شدن ، در دانشگاه آزاد هم یه رشته ای قبول می شن. پس دئتا قبولی دارن! اما فقط یه دونه رو می تونن برن. اگه این رشته ای که قبول تصمیم دارن بخونن دولتی باشه ( که معمولا همین طوره ) پس جاشون در دانشگاه آزاد خالی می مونه! هرچند دانشگاه معمولا یه تعداد بیشتر از ظرفیت رو به عنوان قبولی اعلام می کنه ، اما باز جا خالی وجود داره. این ظرفیت خالی در تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد پر می شه.
در سالهای اخیر ، بیشتر رشته های غیر پزشکی دانشگاه آزاد ، بر اساس سوابق پذیرش داره . یعنی به تکمیل ظرفیت زیاد مربوط نمیشه. مگر رشته های پر متقاضی غیر پزشکی که بر اساس آزمون پذیرش دارن. اما در رشته های پزشکی ، انتخاب های جالب توجه ای ممکنه پیدا بشه!!!! پس باید حواستون جمع باشه. در مرحلهی تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد ، حدود ۲۰ رشته – شهر می تونین انتخاب کنین . پس یه فرصت مناسبه!
شرایط و قوانین شرکت در تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد:
اگه در کنکور شرکت کردین ، چه قبول شدین ، چه قبول نشدین ، می تونین در تکمیل ظرفیت دانشگاه آزاد شرکت کنین. اگه در شهریور انتخاب رشته کردین و یه رشته دانشگاه آزاد قبول شدین و در تکمیل ظرفیت شرکت کنین ، اگه قبول شین اون رشته ی قبلی رو دیگه نمی تونین ادامه بدین . باید این رشته که در تکمیل ظرفیت قبول شدین رو بخونین. اما اگه رشته ی قبلی که در شهریور انتخاب کردین و قبول شدین ، از دانشگاه آزاد نیست ، مشکلی نیست!! یعنی اگه تکمیل ظرفیت قبول شدی ، می تونی انتخاب کنی ، همون قبلی رو بری ، یا این جدیده رو!!!