تکنیک تندخوانی و افزایش سرعت مطالعه برای افزایش راندمان مطالعه بسیار مهمه. چون می تونی در یک زمان کوتاه حجم بیشتری از مطالب رو بخونی . پس فرصت چند بار مرور کردن خواهی داشت. می دونیم که مطالعه موثر باید در چندین بار انجام بشه! چون مطالعه یک فرآیند تدریجی است.

تندخوانی

تندخوانی

تکنیک تندخوانی باعث افزایش سرعت مطالعه و بالا بردن راندمان مطالعه و گرفتن نتیجه مطلوب می شوند. در هر صورت سرعت مطالعه حد و مرزی نداره. فرد میتونه سریع تر و با درک بهتر مطالعه داشته باشه. چون مغز انسان توانایی هایی رو داره .

تکنیک تندخوانی :
در حقیقت تندخوانی به سن نفر فرد ، شغل او شرایط ژنتیکی یا هوش او بستگی ندارد، فقط تمرین کردن باعث میشه این مهارت کس بشه .برای یک دانش آموز کنکوری نداشتن مهارت تند خوانی باعث میشه زمان کم بیاره یا عقب بمونه و یا نتونه بیشتر از ۴۰۰ تا کلمه در دقیقه مطالعه کنه. اگر مهارت تند خوانی داشته باشیم میتونیم هزار کلمه در دقیقه رو با یک درک عالی بخونیم. یعنی بیش از ۱۲ صفحه در دقیقه.

چرا ما کند خوان هستیم ؟
چون بدون صدا مطالعه می کنیم و کلمات را در ذهن خود مرور می کنیم . مدام به عقب بر میگردیم . مطالب خونده شده را دوباره میخونیم. روی یک کلمه متوقف میشیم . یا به فکر فرو می‌ریم و اون کلمه ما رو سرگردان می کند. یا حتی بین خطوط دچار سردرگم میشیم و خط را گم میکنیم، چشمامون خسته میشه و یا اینکه بی حوصله درس میخونیم همه اینها دلایلی هستند که باعث می‌شن ما یک دانش آموز کند خوان باشیم.

اولین قدم برای تند خوانی ، سطحی خوانی یا روزنامه خوانی
در تکنیک های تندخوانی اولین قدم سطحی خوانی و روزنامه وار برای پیدا کردن فکر و منظور اصلی نویسنده است. پس وقتی متن رو میخونی همه نکات اصلی این پاراگراف رو نادیده میگیرید . فقط فکر و اندیشه اصلی این پاراگراف رو در نظر می‌گیریم .یعنی حذف کردن بخش بزرگی از متنی که در حال مطالعه هستیم .

وقتی این کارو می کنیم هیچ عذاب وجدانی نداشته باشیم و نگران نباشیم! فقط سعی کنیم که مقصود اصلی و نکته مورد نظر نویسنده را پیدا کنیم تا به این متن علاقه مند بشیم و راه را ادامه بدیم.

برای انجام این کار باید سرعت خوندن خودمون رو افزایش بدیم، فهرست مطالب رو نگاه کنیم عناوین و تیترهایی رو توجه کنیم .فقط یک مرورگر اجمالی داشته باشیم.

در دومین قدم زمانی که مطالعه می کنیم انگشت اشاره خود مون رو زیر خط ها حرکت بدیم. این کار باعث میشه که دقت ما زیاد بشه و دوباره خوانی نکنیم. درک ما را هم بالا میبرد، توجه ما را فقط به یک نقطه معطوف می‌کند. پس تمرکز هم بالا میره. از طرفی چرت زدن و خواب الودگی هم از ما دور میشه. فقط باید تلاش کنیم با سرعت حرکت انگشت و سرعت حرکت چشم خودم را هماهنگ کنیم.

درسومین قدم باید سرعت را تنظیم کنیم. همه متن ها با یک سرعت خونده نمیشه !بعضی از متن های ساده خیلی سریع خوانده می شوند و ممکن است متن های تخصصی سرعت کمتری لازم داشته باشند. پس متناسب با نیاز خودمون سرعت رو زیاد و کم میکنیم .اینطوری لذت بیشتری هم از مطالعه داریم.

در چهارمین مرحله باید باور داشته باشیم که یک تندخوان هستیم . با تمرین مداوم و آموزش اون را عملی کنیم. باید سعی کنیم که همیشه خودمون رو وادار کنیم سریعتر بخونیم . در عین حال درک خیلی خوبی از مطالعه داشته باشیم فقط تلاش مداوم لازم است.

پنجمین مرحله مربوط به گسترش میدان دید ماست . به چشم عادت دادیم هر دقیقه دو یا سه کلمه رو ببینه! زمان میبره که عادت کلمه بینی را از چشم بگیریم و به اون عادت بدیم که کلمات بیشتری را در دقیقه ببینه. میدان دید ما در زمان مطالعه با زمان های عادی فرق میکند. وقتی به یک منظره نگاه می کنی در حقیقت فقط یک منظره یا محدوده را می‌بینیم نه یک نقطه. اما وقتی در کلاس هستیم تخته کلاس را می بینیم در گوشه چشم خودمون رفتار بقیه دانش آموزان رو می‌تونیم . در نظر بگیریم پس میدان دید ما باز تر میشه اما در زمان مطالعه ممکن فقط به یک کلمه خیره بشیم این کار سرعت مطالعه را کم میکند.

نکات مهم برای تند خوانی :
در زمان مطالعه کتاب و در فاصله ۱۰ تا ۱۵ سانتی متر دور تر از حد معمول نسبت به چشم خودمون میگیریم. با این کار چشم دیگه مجبور نیست زیاد تلاش کنه . برای دیدن همه مطالب کتاب حرکت کمتری انجام میده ! پس با این کار خستگی چشم کمتر میشه و سرعت مطالعه بالاتر میره.

عده ای از دانش‌آموزان فکر می‌کنند با تندخوانی ممکنه یک سری از لغات جا بمونه!!!! ولی در اصل این طور نیست چون با تندخوانی ما معنی و مفهوم همه کلمات را می فهمیم و لازم نیست که این کلمات را به یاد بسپارید .در زمان مطالعه ما همه مطالب را می‌بینیم و میفهمیم. اما دیدن و فهمیدن با به خاطر سپردن کاملاً متفاوت است . برای به خاطر سپردن تکرار و تکرار لازم است.

آهسته خوانی وقت تلف کردنه!
آهسته خوندن باعث میشه حواسم را پرت بشه و درک کردن مطالب و به یاد آوردن آنها برای ما سخت همیشه. داشتن یک مطالعه مفید فقط به خود ما و طرز فکر ما بستگی دارد. ما باید سعی کنیم افکار منفی و نگرانی ها و دلهره از نفهمیدن رو کنار بذاریم و برای تند خوانی تلاش کنیم.

وقتی هر پاراگراف رو تند خوانی می کنی، می توانیم یک خلاصه کوتاه از آن را گرفت و با صدای بلند برای خودمون بگیم. این کار یعنی مهارت فکر کردن با صدای بلند! که به ما در تجزیه و تحلیل کردن متن این پاراگراف کمک می‌کند.

پیش مطالعه در تند خوانی
پیش مطالعه در تندخوانی به ما خیلی کمک می کنه چون یک پیش زمینه ذهنی در ذهنمان ایجاد می کند . پیش مطالعه باعث میشه یک آشنایی با ساختار متن پیدا کنیم و آمادگی ذهنی در ذهن ما ایجاد بشه و موقع تندخوانی تمرکز ما را بالا میبرد.
برای تندخوانی باید سرعت خوندن خودمون را اندازه بگیریم. مثلاً دو یا سه صفحه از یک متن داستان را انتخاب می کنیم. یک دقیقه زمان می‌گیریم . مبینیم در این زمان تا کجای متن رو میخونیم. بعد کلمات رو میشمریم این کار را چند بار تکرار میکنیم . میانگین تعداد را حساب می کنیم . در آخر سرعت مطالعه ما حساب میشه .

اگر میانگین بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ کلمه در دقیقه باشه یعنی شرایط عادیه ولی اگر کمتر باشه یعنی ما کند خوان هستیم. ولی اگر بیشتر باشه یعنی ما بازهم باید بیشتر تلاش کنیم . تندخوان ها تلاش می کنن تا با تمرین زیاد تا ۱۰۰۰ کلمه یا بیشتر را در دقیقه بخونن.

فواید تند خوانی :
تندخوانی مزیت های زیادی داره که باعث میشه یک مطالعه برای ما عذاب آور نباشد.

همین طور زمان را برای ما صرفه جویی می کند.

سرعت مطالعه حداقل بین ۵ تا ۶ برابر افزایش پیدا می‌کند.

از طرفی جلوی حواس پرتی مارو میگیره و به ما اجازه نمی دهد که به اطراف توجه کنیم.

اجازه نمی ده مطالعه برای ما فرسایشی بشه.

در آخر اینکه انگیزه و علاقه ما نسبت به مطالعه بیشتر می شود.

خستگی چشم و مغز هم کمتر میشه.

در تندخوانی ما یاد می گیریم که کلمه کلمه نخونیم . بلکه جمله جمله بخونیم . مفهوم پاراگراف رو بفهمیم. در دانش آموز ها ، تند خوانی باعث میشه که وسواس فکری نداشته باشن . مدام برای خوندن مطالب قبلی به عقب برنگردن. همه اینها باعث بالا بردن راندمان درس خواندن دانش آموزان میشه.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها